wtorek, 8 maja 2012

Przekładaniec Mandriella

Dzisiejszy pomysł na śniadanie wymyśliłem już jakiś czas temu. Od momentu wymyślenia przepis przeszedł niemal 4 modernizacje, dla sprawdzenia, co smakuje najlepiej. W końcu ustaliłem, że najlepszym zestawem składników jest ten niżej prezentowany ;)
Wszystko jest proste, szybkie, a przy tym niesamowicie syte. Idealnie na śniadanie!





Przekładaniec Mandriella. 




Składniki : (w wersji dla 3 osób)


Chleb tostowy
3 jajka
ser żółty
dowolna szynka
masło
1 cebula
przyprawa do tostów i zapiekanek
sól, pieprz









Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić jest rozgrzanie piekarnika na 180 stopni (bez termoobiegu), lub 150 (z termoobiegiem). 





W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, kroimy ser i szynkę na plastry średniej grubości, a cebulkę kroimy dość cienko w piórka. 


Następnie musimy przygotować 9 kromek chleba tostowego. Co do wyboru chleba - wiadomo, najlepiej wybrać ten, który smakuje Wam najbardziej, a możliwości w tym zakresie mamy na prawdę sporo. 


Smarujemy każdą kromkę masłem.


Następnie na 6 kromkach kładziemy pokrojoną wcześniej szynkę. 


Cebulę układamy na 6 kromkach z szynką. 


Ser kładziemy na wszystkich 9 kromkach. Następnie przyprawiamy każdą kromkę przyprawą do tostów i zapiekanek. 


Po doprawieniu składamy kromki. Jak widzicie na powyższych zdjęciach, kanapki są ułożone w 3 kolumnach po 3 kanapki. Składamy w następujący sposób: 
Kanapkę z samym serem na górze 1 kolumny kładziemy na środkowej, a środkową z nałożoną na nią  górną kładziemy na tej najniższej. Jasne? Mam nadzieję ;) I to samo robimy z pozostałymi 2 kolumnami. Serowa na samej górze, te z szynką i cebulą na dole. 


Powstałe kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Jeśli wolicie bardziej przyrumienione tosty, trzymajcie te 2-4 minuty dłużej. 
Mamy teraz luźne 6 minut, najlepiej w tym czasie zrobić porządek, schować ser, szynkę, cebulę, masło i ewentualnie coś pozmywać. Można też zająć się przygotowaniem herbaty, kawy czy co tam macie ochotę akurat wypić do śniadania ;) 
Jeśli zostaną mniej więcej 4 minuty do momentu, aż tosty będą gotowe, możemy zacząć nagrzewać patelnię na jajka sadzone. Dzięki temu gdy wyjmiemy gorące tosty, będziemy mieć też gorące jaja sadzone. 






Wyciągamy z piekarnika nasze przekładane tosty, kładziemy na talerzach i po chwili kładziemy na nie jajka sadzone (jeśli już są gotowe) 
























Przybliżony koszt : 

Chleb tostowy : 3 - 6 zł
ser żółty : kawałek 300g goudy - 4,50 zł
szynka : 150g szynki krojonej - 2,50 - 4 zł
3 jajka : 1 zł
Przyprawa do tostów i zapiekanek : 2,35 zł
1 cebula : kwestia kilku groszy...

Suma : 

W najdroższej wersji to (śnia)danie kosztuje około 17 zł. 
W najtańszej zmieścimy się w 10 zł. 

Ilość porcji : 

W tym wypadku 3, jednak ile zrobicie zależy tylko i wyłącznie od Was. To dobre śniadanie dla singli, rodzin z dziećmi, jak i  dla studentów mieszkających w akademiku. 

Teraz tylko sztućce, coś do picia i smacznego! 


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaaa... Tak sobie siedzę i... ale bym zjadła *.* To musi być przepyszne! Już wiem, co będę jeść jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń