piątek, 2 marca 2012

Makaron z sosem pomidorowym, serem feta i szpinakiem


Ciąg dalszy kulinarnych opowiastek. 
Macie czasem tak, że chcecie zjeść coś konkretnego? Ja też. 
Macie czasem tak, że jak już macie ochotę zjeść coś konkretnego, to chcecie też, żeby całe danie przyrządzić w nie więcej niż 15 minut? Ja też. 

Tak właśnie jest z tym super szybkim makaronem. Przepis zaczerpnąłem z jednej z książek J. Olivera. Sprawdza się w 100%. Zawsze smakuje, zawsze wychodzi genialne. Nawet z mrożonym szpinakiem (którego byłem zmuszony użyć podczas robienia prezentowanego przepisu) ;) 



Makaron z sosem pomidorowym, serem feta i szpinakiem. 




Składniki : 

500g dowolnego makaronu (najlepiej jednak sprawdza się tagliatelle
puszka krojonych pomidorów(lub dwie jeśli nie używamy świeżych)
400g szpinaku (może być mrożony, ale koniecznie niech to będą liście w całości
ser feta (ilość zależna od gustu
1 cebula
3-6 ząbków czosnku 
sól, pieprz, mix ziół suszonych.



Zacznijmy od zrobienia sosu pomidorowego (o tym jakże ważnym sosie powinna być osobna notka, ale to w przyszłości). To, w jaki sposób przyrządzimy sos to nasza indywidualna sprawa, najlepiej jednak zrobić sos ze świeżych pomidorów. Ewentualnie pół na pół z puszkowymi. 




Kroimy cebulę w dość drobną kostkę. 
Solimy i pieprzymy. 
Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. 
Smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. 
W międzyczasie obieramy i drobno siekamy czosnek, po czym dodajemy go do cebuli. 




Podczas, gdy nasza cebula robi swoje na patelni, my wrzucamy pomidory do garnka i zalewamy je wrzątkiem. Po chwili można bez problemu zdjąć z nich skórkę i drobno je pokroić. Jeśli nie używacie świeżych pomidorów - darujcie sobie ten fragment ;) 





Dodajemy pomidory na patelnię. 
Ponownie solimy i pieprzymy. 
Dodajemy mix suszonych ziół, lub trochę świeżej bazylii. 
Gotujemy sos na średnim ogniu przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. 




Ok, zostawiamy na chwilę nasz sos. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia (najlepiej po prostu do pustego garnka wlać wrzącą wodę z czajnika ;)) i dodajemy makaron. Solimy. Warto też dodać kilka kropel oleju lub oliwy - dzięki temu makaron nie będzie się kleił. 




Wracamy do sosu. 
Jeśli mamy świeże liście szpinaku - myjemy je dokładnie i po prostu wrzucamy do sosu pomidorowego. Jeśli używamy mrożonych (które w niczym nie ustępują świeżym, poza tym, że wydłużają czas gotowania) to po prostu dodajemy je do sosu, zwiększamy lekko ogień i co jakiś czas obracamy nasze lodowe szpinakowe kule (lub gluty Cthulu - jak niektórzy mawiają ;))





Teraz kroimy nasz ser feta w kostkę. Jeśli mamy wolną chwilę, porządkujemy kuchnię i przygotowujemy talerze. Odcedzamy makaron, porcjujemy na talerze. Dodajemy sos, i rozrzucamy na wierzchu ser feta. 
Gotowe! 

Przybliżony koszt : 

Makaron 2-3 zł
pomidory w puszcze x 2 ok. 5-6 zł / świeże pomidory (w zależności od rodzaju i pory roku) ok. 1-5 zł
świeży szpinak (w zależności od sezonu) od 2 do 10 zł za kg / mrożony szpinak 4,5 zł 
cebula, czosnek ok 3 zł

Suma : 

To danie kosztuje w sumie około 17 zł


Ilość porcji : 

Od 2 do 4.  




4 komentarze:

  1. dziékuje za przepis :)
    uwielbiam dania w 15 minut ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zastanawiałam się niedawno co zrobić z resztką makaronu spaghetti i chyba właśnie znalazłam odpowiedź ;)
    a może podałbyś przepis na ten sos pomidorowy? jestem bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie myślałem ostatnio nad trzema różnymi przepisami na sos pomidorowy.
    Jeden standardowy ze świeżą bazylią, z pomidorami + z pomidorami z puszki.
    Drugi na ostro, z papryczkami chilli + chilli w proszku.
    I trzeci najnowszy, niedawno przeze mnie odkryty. Z curry, imbirem, czosnkiem, koncentratem pom. i jeszcze kilkoma składnikami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 warianty oznaczają 3 różne okazje do przetestowania :D dzięki ;)

      Usuń