poniedziałek, 20 lutego 2012

Strogonow z kurczaka z porem i pieczarkami


Przedstawiane poniżej danie to absolutny eksperyment.

Odbiegłem od oryginalnego przepisu Jamie Olivera, traktując go raczej jako źródło wskazówek. 
Moim zdaniem wyszło dobrze. To danie ma wspaniały smak i aromat.

Polecam na późny obiad lub na wczesną kolację ;) 




Strogonow z kurczaka z porem i pieczarkami. 



Składniki : 

500g dowolnego makaronu (najlepiej jednak sprawdza się penne bądź farfalle)
300g piersi z kurczaka
5-10 pieczarek
1 duży por
natka pietruszki
250ml śmietanki 12% lub 18%
szklanka białego wina
pół szklanki wody
pół cytryny
przyprawy (tutaj dowolność. Ja użyłem chilli, pieprzu, curry, słodkiej papryki, imbiru, miodu, czosnku granulowanego, soli, ziół prowansalskich


Najlepiej jakieś 2-3 godziny przed przygotowaniem dania zamarynować kurczaka. Dzięki temu sos przejmie dodatkowo smak  przyprawionego kurczaka i całe danie będzie bardziej wyraziste. 


Kurczaka dokładnie myjemy. 
Kroimy w kilku centymetrowe paski mniej więcej równej grubości.
W miseczce przygotowujemy marynatę. 
Tutaj proponuję dowolność. Co kto lubi. 


Ja dałem łyżkę stołową miodu, łyżkę stołową słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chilli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, pół łyżeczki imbiru, trochę soli i pieprzu. Całość oblałem sporą dawką oliwy. 


Paseczki kurczaka wkładamy do marynaty, obracamy, żeby się dobrze wymieszało i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 






Teraz bierzemy pora. 

Odkrawamy z jednej i z drugiej strony zostawiając środek. 

Górną część warto zostawić w lodówce i dodać do rosołu lub innej zupy :) 




Pora kroimy wzdłuż na pół. Czynność powtarzamy przy każdej powstałej połówce. Teraz bierzemy każdą ćwiartkę pora i kroimy w 2-3 centymetrową "kostkę". 
Wrzucamy do durszlaka i porządnie myjemy pod bieżącą wodą. Kiedy jesteśmy pewni, ze odpowiednio przepłukaliśmy naszego pora, odstawiamy go do obcieknięcia. 




W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki w mniej więcej centymetrowe paski. 


Na patelni rozgrzewamy duży kawałek masła i oliwę/olej. Kiedy masło się rozpuści, wrzucamy pora. Podsmażamy mniej więcej 4 minuty na średnim ogniu. Dodajemy szklankę wina i pół szklanki wody, solimy i pieprzymy wedle uznania. Dusimy kolejne 2 minuty i dodajemy pieczarki. W tym czasie zagotowujemy wodę w osobnym garnku.


Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy śmietankę, kurczaka i posypujemy sporą garścią pietruszki. Zaraz później wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czyli mniej więcej 10-12 minut). Zwiększamy ogień na patelni i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na dużym ogniu do odcedzenia makaronu od czasu do czasu mieszając. Później zdejmujemy pokrywę, sprawdzamy czy kurczak nie jest surowy. Jeśli nie - wyłączamy ogień i nakładamy! Aha, tuż przed nałożeniem kroimy cytrynę na pół i wyciskamy przez palce na patelnię. Mieszamy i teraz już serio można podawać ;) 


Mniam! Uwielbiam, gdy podczas jedzenia mieszają mi się smaki. Najpierw kwaśny, później słodki, by na końcu poczuć ostrość. Smacznego! 

Przybliżony koszt : 

makaron 2-3 zł
por 1-2 zł
pierś z kurczaka 6-9 zł
pieczarki (w zależności od sezonu i sklepu) 1-3 zł
natka pietruszki 1 zł
śmietanka 1,50 - 3 zł
półwytrawne białe wino 8-20 zł (zależy co kto lubi, są osoby, które wyczuwają lepszy smak płacąc za butelkę te 20 zł. Ja tam tego w potrawach nie czuję.
cytryna 0,50 - 1,50 zł

Suma : 

To danie kosztuje  około 21 zł przy najniższych kosztach. 

Ilość porcji : 

Od 2 do 6. 


1 komentarz:

  1. Przesada z ilością ziół. Mieszanka kuchni włoskiej, hiszpańskiej, indyjskiej, i jeszcze przyprawa do kurczakaq która de facto tez jest mieszanką ziół

    OdpowiedzUsuń