Przedstawiane poniżej danie to absolutny eksperyment.
Odbiegłem od oryginalnego przepisu Jamie Olivera, traktując go raczej jako źródło wskazówek.
Odbiegłem od oryginalnego przepisu Jamie Olivera, traktując go raczej jako źródło wskazówek.
Moim zdaniem wyszło dobrze. To danie ma wspaniały smak i aromat.
Polecam na późny obiad lub na wczesną kolację ;)
Strogonow z kurczaka z porem i pieczarkami.
500g dowolnego makaronu (najlepiej jednak sprawdza się penne bądź farfalle)
300g piersi z kurczaka
5-10 pieczarek
1 duży por
natka pietruszki
250ml śmietanki 12% lub 18%
szklanka białego wina
pół szklanki wody
pół cytryny
przyprawy (tutaj dowolność. Ja użyłem chilli, pieprzu, curry, słodkiej papryki, imbiru, miodu, czosnku granulowanego, soli, ziół prowansalskich)
Najlepiej jakieś 2-3 godziny przed przygotowaniem dania zamarynować kurczaka. Dzięki temu sos przejmie dodatkowo smak przyprawionego kurczaka i całe danie będzie bardziej wyraziste.
Kurczaka dokładnie myjemy.
Kroimy w kilku centymetrowe paski mniej więcej równej grubości.
W miseczce przygotowujemy marynatę.
Tutaj proponuję dowolność. Co kto lubi.
Ja dałem łyżkę stołową miodu, łyżkę stołową słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chilli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, pół łyżeczki imbiru, trochę soli i pieprzu. Całość oblałem sporą dawką oliwy.
Paseczki kurczaka wkładamy do marynaty, obracamy, żeby się dobrze wymieszało i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Teraz bierzemy pora.
Odkrawamy z jednej i z drugiej strony zostawiając środek.
Górną część warto zostawić w lodówce i dodać do rosołu lub innej zupy :)
Pora kroimy wzdłuż na pół. Czynność powtarzamy przy każdej powstałej połówce. Teraz bierzemy każdą ćwiartkę pora i kroimy w 2-3 centymetrową "kostkę".
Wrzucamy do durszlaka i porządnie myjemy pod bieżącą wodą. Kiedy jesteśmy pewni, ze odpowiednio przepłukaliśmy naszego pora, odstawiamy go do obcieknięcia.
W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki w mniej więcej centymetrowe paski.
Na patelni rozgrzewamy duży kawałek masła i oliwę/olej. Kiedy masło się rozpuści, wrzucamy pora. Podsmażamy mniej więcej 4 minuty na średnim ogniu. Dodajemy szklankę wina i pół szklanki wody, solimy i pieprzymy wedle uznania. Dusimy kolejne 2 minuty i dodajemy pieczarki. W tym czasie zagotowujemy wodę w osobnym garnku.
Dusimy przez 5 minut, po czym dodajemy śmietankę, kurczaka i posypujemy sporą garścią pietruszki. Zaraz później wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czyli mniej więcej 10-12 minut). Zwiększamy ogień na patelni i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na dużym ogniu do odcedzenia makaronu od czasu do czasu mieszając. Później zdejmujemy pokrywę, sprawdzamy czy kurczak nie jest surowy. Jeśli nie - wyłączamy ogień i nakładamy! Aha, tuż przed nałożeniem kroimy cytrynę na pół i wyciskamy przez palce na patelnię. Mieszamy i teraz już serio można podawać ;)
Mniam! Uwielbiam, gdy podczas jedzenia mieszają mi się smaki. Najpierw kwaśny, później słodki, by na końcu poczuć ostrość. Smacznego!
Przybliżony koszt :
makaron 2-3 zł
por 1-2 zł
pierś z kurczaka 6-9 zł
pieczarki (w zależności od sezonu i sklepu) 1-3 zł
natka pietruszki 1 zł
śmietanka 1,50 - 3 zł
półwytrawne białe wino 8-20 zł (zależy co kto lubi, są osoby, które wyczuwają lepszy smak płacąc za butelkę te 20 zł. Ja tam tego w potrawach nie czuję.)
cytryna 0,50 - 1,50 zł
Suma :
To danie kosztuje około 21 zł przy najniższych kosztach.
Ilość porcji :
Od 2 do 6.
Przesada z ilością ziół. Mieszanka kuchni włoskiej, hiszpańskiej, indyjskiej, i jeszcze przyprawa do kurczakaq która de facto tez jest mieszanką ziół
OdpowiedzUsuń